Varenyky neboli pyrohy
Věděli jste, že...
V Číně jim říkají dim-sumy, v Japonsku gyozy, v Rusku pelmeně, v Itálii ravioly...a na Ukrajině vareniky. O čem je řeč? O těstovinových plněných taštičkách, které se v různých zemích liší tvarem, velikostí a náplní. Ukrajinské jsou ve tvaru půlměsíce, a dokonce plnily funkci posvátného symbolu.Vareniky miloval třeba i Nikolaj Gogol autor knih Hráči, Revizor nebo Mrtvé duše. V jeho knihách o nich najdete dokonce 86 zmínek. Vareniky je možné připravit naslano či nasladko. My jsme si pro vás připravili recept se zelím a mrkví.
Recept na přípravu
Náplň
1 zelí
2 mrkve
2 cibule
Zelí a cibuli nakrájíme najemno, mrkev nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a nejdříve opečeme cibuli a pak mrkev se zelím.
Těsto
280g polohrubé mouky
110ml mléka
1 větší vejce
1 lžička zakysané smetany
Všechny ingredience smícháme dohromady. V případě, že se těsto lepí, přidáme mouku, konzistence těsta musí být vláčná. Těsto necháme 10-15 min odpočívat. Vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, pokud nemáme, postačí sklenice. Na každé kolečko dáme kuličku náplně, přeložíme, aby vznikly půlměsíčky. Okraje dobře přimáčkneme pomocí vidličky. Vareniky vaříme ve vroucí vodě zhruba 5 minut než vyplavou na povrch. Podáváme se zakysanou smetanou a petrželkou.