Pirožky
Pirožky jsou plněné ukrajinské taštičky. Vzhledem ke své velikosti přesně do ruky jsou často prodávány jako pouliční jídlo nebo je hospodyně připravuje pro návštěvu. Náplň může být slaná i sladká. Na ty pravé se používá kynuté těsto, my jsme si pro vás připravili lehčí variantu s těstem listovým, které dnes plno rodin kvůli úspoře času také používá.
Recept na 24 pirožků
- 600g mix mletého vepřového a hovězího masa
- 500g listového těsta
- 250g sýru ementálského typu nebo jiného tvrdého sýru
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Mleté maso si nasucho opečeme na pánvi. Počkáme až vychladne, přidáme do něj nastrouhaný sýr, česnek a dochutíme solí a pepřem. Listové těsto si vyválíme, rozkrájíme na malé čtverečky, které plníme náplní. Čtverečky přehneme do trojúhelníku a pevně přitlačíme, aby se nám nerozbalily. Dáme péct do trouby na 180° zhruba 20 minut.