Pirožky jsou plněné ukrajinské taštičky. Vzhledem ke své velikosti přesně do ruky jsou často prodávány jako pouliční jídlo nebo je hospodyně připravuje pro návštěvu. Náplň může být slaná i sladká. Na ty pravé se používá kynuté těsto, my jsme si pro vás připravili lehčí variantu s těstem listovým, které dnes plno rodin kvůli úspoře času také používá.

Recept na 24 pirožků

  • 600g mix mletého vepřového a hovězího masa
  • 500g listového těsta
  • 250g sýru ementálského typu nebo jiného tvrdého sýru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Mleté maso si nasucho opečeme na pánvi. Počkáme až vychladne, přidáme do něj nastrouhaný sýr, česnek a dochutíme solí a pepřem. Listové těsto si vyválíme, rozkrájíme na malé čtverečky, které plníme náplní. Čtverečky přehneme do trojúhelníku a pevně přitlačíme, aby se nám nerozbalily. Dáme péct do trouby na 180° zhruba 20 minut.