Brandy není název konkrétního nápoje, je to pouze název pro technologii výroby silných alkoholických nápojů.

Jedná se o proces dvojité destilace fermentované ovocné šťávy, nejčastěji se jedná o šťávu z vinných hroznů, z višní, jablek anebo z maliny.

Obsah alkoholu v nápojích vyrobených tímto způsobem se nejčastěji pohybuje v rozmezí 40-60°.

Zatímco koňak není název konkrétní technologie výroby, ale název konkrétního nápoje, který se vyrábí způsobem, který jsme popsali výše – konkrétně koňak metodou dvojité destilace ze šťávy z vinných hroznů. Koňak zraje léta v dubových sudech a objem alkoholu je 40°.

Jednoduše řečeno – koňak je jedním z druhů brandy.

Když pijete koňak, znamená to, že pijete brandy, ale když pijete brandy, tak se nemusí jednat o koňak.

Jak správně pít koňak a brandy?

V případě kvalitního koňaku nebo brandy se držte několika základních pravidel. Pít by se měl z „tulipánek“ – nízké baňaté skleničky, které se směrem nahoru zužují. Tento tvar skleničky jednoduše zabraňuje rychlému odpařování koňaku a napomáhá rozvinout vůně a chutě nápoje.

Zpravidla se sklenička plní z jedné čtvrtiny. Předtím, než si poprvé loknete, přivoňte si. Možná budete překvapení, které všechny vůně budete schopni ve skleničce rozpoznat. 

V žádném případě koňak nebo brandy nechlaďte a nepijte ho na ledu, správná teplota je ta pokojová.

Tak na zdraví!