Vážení zákazníci, v termínu 13.1.2024 - 20.1.2024 máme dovolenou. Všechny vaše objednávky vyřídíme ihned po našem návratu. Děkuji za pochopení a hezký den. Khrystyna

Věděli jste, že...

V Číně jim říkají dim-sumy, v Japonsku gyozy, v Rusku pelmeně, v Itálii ravioly...a na Ukrajině vareniky. O čem je řeč? O těstovinových plněných taštičkách, které se v různých zemích liší tvarem, velikostí a náplní. Ukrajinské jsou ve tvaru půlměsíce, a dokonce plnily funkci posvátného symbolu.Vareniky miloval třeba i Nikolaj Gogol autor knih Hráči, Revizor nebo Mrtvé duše. V jeho knihách o nich najdete dokonce 86 zmínek. Vareniky je možné připravit naslano či nasladko. My jsme si pro vás připravili recept se zelím a mrkví.

Recept na přípravu

Náplň

1 zelí

2 mrkve

2 cibule

Zelí a cibuli nakrájíme najemno, mrkev nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a nejdříve opečeme cibuli a pak mrkev se zelím.

Těsto

280g polohrubé mouky

110ml mléka 

1 větší vejce 

1 lžička zakysané smetany 

Všechny ingredience smícháme dohromady. V případě, že se těsto lepí, přidáme mouku, konzistence těsta musí být vláčná. Těsto necháme 10-15 min odpočívat. Vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, pokud nemáme, postačí sklenice. Na každé kolečko dáme kuličku náplně, přeložíme, aby vznikly půlměsíčky. Okraje dobře přimáčkneme pomocí vidličky. Vareniky vaříme ve vroucí vodě zhruba 5 minut než vyplavou na povrch. Podáváme se zakysanou smetanou a petrželkou.